-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Notaris alleen in Breda?

Nee, ons kantoor verleent diensten in Breda en omgeving (Bavel, tilburg, Etten-Leur etc.)

Is een tweetraps making in mijn testament aan te raden?

Dat kan, dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie, maak vrijblijvend een afspraak.

Bent u bloot eigenaar van de woning van uw ouders?

Indien er in het verleden een situatie is ontstaan waarbij de ouders het vruchtgebruik hebben verkregen en de kinderen de blote eigendom (in verband met besparing van erfbelasting) kunt u in verband met de nieuwe wet erfbelasting voor een (onaangename) verrassing komen te staan! Neemt u vrijblijvend contact met ons kantoor op.

Samenwoners let op?

U woont al samen of u wilt gaan samenwonen. En u wilt maximaal belastingvoordeel behalen? Vergeet dan niet om een samenlevingscontract op te stellen! Neem gerust contact op met ons kantoor.


T- 076 - 5222700My status


-
testamenten
-
huwelijk
-
samenleven
- verklaring
- van erfrecht
- nalatenschap
 


Samenlevingscontract.

Een samenlevingscontract is een overeenkomst tussen de samenwoners waarbij een aantal afspraken gemaakt worden.

U kunt hiervoor bijvoorbeeld denken aan afspraken omtrent:

  • hoe worden de kosten van de huishouding verrekend?
  • wat is het gevolg van het feit dat de ene partner (mogelijk) meer uit eigen middelen aan de financiering van de woning bijdraagt dan de ander?
  • dienen voor gezamenlijke rekening aangeschafte inboedelgoederen en (andere) huishoudelijke spullen gemeenschappelijk eigendom te zijn?
  • melden partijen elkaar (zo mogelijk) aan als begunstigde voor het partnerpensioen?
  • wel of niet een medische volmacht?

Fiscaal:
Indien u een notariële samenlevingsovereenkomst heeft kunt u zich bij de belastingdienst aanmelden als fiscaal partners. U heeft in het geval van overlijden van een van beiden dan een grote vrijstelling voor de erfbelasting. Ook kunt u in het geval u fiscaal partner bent gebruik maken van de mogelijkheid die de belastingdienst u geeft met betrekking tot het in aftrek brengen van de hypotheekrente bij degene met het hoogste inkomen zodat u meer van de belastingdienst kunt terugkrijgen, als laatste kunt u denken aan de vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing welke vrijstelling van de een u kunt gebruiken voor de ander.

Erfrechtelijk:
Naast de genoemde fiscale grote vrijstelling is het in een samenlevingscontract mogelijk om te regelen dat de gemeenschappelijke goederen toekomen aan de langstlevende in het geval een van beiden komt te overlijden. U kunt hiervoor bijvoorbeeld denken aan de gemeenschappelijke woning die na het overlijden van een van beiden op deze manier eigendom wordt van de langstlevende, uiteraard krijgt de langstlevende ook de hypotheekschuld erbij.

Partnerpensioen:
Voor het aanwijzen van een partnerpensioenbegunstigde is het bij veel pensioenmaatschappijen verplicht om een samenwoonrelatie vast te leggen in een notarieel samenlevingscontract. Het voordeel is in dat geval dat u de pensioenmaatschappij kunt verzoeken het partnerpensioen ook daadwerkelijk aan de partner uit te keren in het geval de eerste partner komt te overlijden.

En hoe zit het met een testament voor samenwoners?
Zoals hiervoor aangegeven kunt u in het samenlevingscontract een en ander regelen voor het geval een van beiden komt te overlijden. Wilt u een complete regeling treffen dan dient u ook testamenten te maken.

U kunt hierbij denken aan het benoemen van een erfgenaam voor de privégoederen maar ook aan een regeling voor het geval de laatste van u beiden komt te overlijden.

In het geval u als samenwoner kinderen heeft/krijgt is het over het algemeen zeer aan te raden om testamenten te maken. Denkt u alleen aan al aan een voogdijbenoeming

 


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons kantoor.

Clercx Claassen Leenders Netwerk Notarissen te Breda
Kantooradres:
Nieuwe Ginnekenstraat 30
Postadres:
Postbus 4950
4803 EZ Breda

T 076 522 27 00
F 076 514 62 97
mail: info@cclnotarissen.nl

KVK: 171.91.229
BTW: NL8180.68.851B.01
Bank: 1167.12.201
 
Algemene voorwaarden
Uw notaris in Breda